Slechtvalken in De Mortel

 Seizoen 2018

 

Je kunt de afbeeldingen ook aanklikken

 

Met toestemmimg van 

Copyright © 2018 VWG Gemert

 

 

 

 

 

 

 18 februari 2018 ~ VV op de hoek van de dakrand.

 

 19 februari

 Helaas even geen Live en geen Refresh-beelden.Computer is  gecrasht,er is een nieuwe besteld, dus het komt goed.

 

21 februari

Cam 1 en 3  draaien nu zolang op de oude computer,nieuwe is in aantocht.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 22 februari 2018 ~Zo te zien VV.

 23 februari 2018 ~ VV in de nestkuil.Het begin van het nestelen is volop bezig.

 3 maart 2018 ~ Grappig...de nestkuil sneeuwvrij...het is goed koud.

8 maart 2018 ~ Midden in de nacht.

 10 maart 2018 ~ VV weer in de nestkast,ze is er best vaak...eitje in aantocht ?

 

11 maart 2018 - VM

Deze dag werden er vier slechtvalken gesignaleerd,dus twee teveel.Er is hevig gevochten en de  hoogzwangere VV is niet meer waargenomen.Op dit screenshot zie je VM,die onrustig naar buiten kijkt.Waar is zijn vrouwtje gebleven ?

 

12 maart 2018

Er is vandaag een dode valk gevonden.VWG Gemert gaat kijken,om wie het gaat.Het baart me zorgen,dat VV niet meer in beeld is geweest.

 

Om 20.00 uur heeft Martin van VWG Gemert de dode valk van de ring van De Toren gehaald.Het is een vrouwtje.Ze wordt nog nader onderzocht.Maar hij denkt inderdaad,dat het om VV gaat.

Het nieuwe vrouwtje,dat GV wordt genoemd,omdat ze geringd is en VV was dat niet,is nu regelmatig in de nestkast.Maar de gevechten zullen nog wel door gaan.

Wie wint het territorium ?

 

 13 maart 2018 ~ GV oftewel 7/C ( haar ringnummer ) met haar kopje in de veren,ze slaapt .

 

 13 maart 2018 

Dit is het mannetje VM.Ik hoop dat dit lieve kereltje blijft,want hij heeft bewezen,wat voor zorgzame vader hij is.Ik hoop op alsnog een nieuw nestje.Ja,de natuur is hard en daar kunnen we via Beleef de Lente getuige van zijn.Hoe triest het soms ook is.

VM heeft vanmorgen al een paring gehad met 7/C.

Zij blijkt nu een kleindochter van Pa en Ma te zijn,dochter van R/4 zoon van Pa en Ma,die geboren is in De Mortel in 2006...hoe bijzonder is dit.

7/C Is in 2014 geboren te Ittervoort.Zo zie je maar weer,hoe nuttig de ringen zijn.

 

 

 

 

 

 

14 maart 2018

 

Schitterend screenshot door Judith...dankjewel.🙂

VM brengt ook al prooien naar 7/C ...dus hij heeft dit nieuwe vrouwtje al geaccepteerd.Ik hoop dat het nu rustig gaat blijven,zodat er misschien toch nog kleintjes gaan komen.Maar ik zal VV nooit vergeten.

 

15 maart 2018

Toch weer onrust in De Mortel.

17 maart 2018 ~ Mooie landing en een valk in de nestkast en er ligt weer sneeuw.Screenshot door zus Els...Dankjewel.

 

 17 maart 2018 ~ Wederom screenshot door zus Els...Dankjewel.

 

Er is verwarring alom,onder de valkenkijkers.Wie dit zijn ? Het blijft n.l. onrustig.Links is VM en rechts een vrouwtje zonder ringen,de derde valk die ook ineens aanwezig is.Sommige kijkers denken zelfs dat dit misschien toch VV is,maar ik waag me er niet aan,om dit ook te denken.Jammer,dat er nog steeds geen echte bevestiging is,of het werkelijk VV is,die dood op de ring is gevonden.Een onderzoek zou uitsluitsel kunnen geven.

Ook is er nog een valk,met maar één ring,die ook al enkele keren in beeld is geweest.

 

19 maart 2018

 

Er is nu duidelijkheid over VV :

Zij is inderdaad de dode valk,die op de ring gevonden is.Tijdens het onderzoek bleek ze al een ontwikkelde broedvlek te hebben en er was al een bijna ontwikkeld ei en waren er volgende eieren aanwezig.Zo is gemeld bij Beleef de Lente via  VWG Gemert,door Martin Vink.

Het vrouwtje dat nu geregeld in beeld is,wordt NV genoemd.Zij is dus niet VV,wat ik eigenlijk al gezien had,omdat er verschillen in tekening waren.Dit vrouwtje heeft dus geen ringen,dus waar ze vandaan komt,weten we niet.Ze lijkt een blijvertje te zijn.

 

 

 

 

 

 21 maart 2018 ~ VM op het rooster.

 

 23 maart 2018 ~ NV op de rand midden in de nacht. Maar het liefst zit ze eigenlijk in de nestkast. Ze werd gestoord door een...spreeuw.Filmpje staat bij Beleef de Lente.

 

 23 maart 2018 ~ Hier wordt NV aangevallen door een ander vrouwtje.Dit screenshot is via Beleef de Lente.

 

 26 maart 2018 ~ NV in de vroege ochtend.

 

NV en VM hebben al verschillende paringen gehad.Het zou mooi zijn,als er eieren zouden komen,maar dat is nog afwachten met steeds de onrust,die opduikt.

 

 

27 maart 2018 ~ Weer eentje die de nestkast wil veroveren,daar op het rooster.VM kijkt gespannen toe.

 

Maar er is deze middag ook gevochten IN de nestkast,hoogstwaarschijnlijk door dezelfde indringster,met NV. Het ging er behoorlijk heftig aan toe.

 

 

 31 maart 2018 ~ NV brengt de nacht weer in de nestkast door,dit doet ze meestal.

 

Er is nog steeds een derde valk,die met regelmaat de boel komt verstoren.Hopelijk gaat het toch eens rustiger worden,misschien dat er dan toch nog eitjes dus kuikjes komen.

 2 april 2018 ~ Tussen alle hectiek door heeft NV in de vroege avond op Tweede Paasdag haar eerste ei gelegd...echt geweldig ! Maar snel hierna kwam er weer een indringster en is NV haar achterna gegaan.

 3 april 2018  ~ VM op het eitje en daarna een paring op het rooster.

 

 9 april 2018 ~ NV slaapt

.

Of er nog een tweede eitje komt ? Nee,ik ben bang van niet.En dit eitje wordt trouwens teveel alleen gelaten en het is vooral VM die er af en toe op gaat liggen broeden.En of dit eitje het gaat redden ? Ook hier ben ik bang voor.

 10 april 2018 ~ VM op het eitje.

 

 april 2018 ~ NV weer s'nachts bij haar eitje.Er is ook nog steeds onrust,de ene dag wat meer dan de andere dag,afgewisseld met ook rustige dagen.

 16 april 2018 ~ Maar wat ligt daar op het rooster,tegen de nestkast aan ? Een ei ?

 

16 april 2018 ~ Ja,het is een kapot ei.VWG  zoomde het in.Echt heel verdrietig dit.Dankjewel Els voor dit screenshot.

 

Dus ook een kansloos eitje,een windei. Dit betekent een miskraam.Misschien dat er toch nog een derde ei komt ? Dat is afwachten...NV moet dan wel gaan broeden.

 

 20 april 2018 ~ NV met de oogjes dicht en snaveltje toe.

 

Nee,het gaat hem dit jaar niet meer worden helaas. Het eerste eitje ligt bijna constant alleen,het tweede eitje is zonder leven en een derde ei zal er denk ik niet meer komen.Er is nog steeds teveel onrust,zodat een zwangerschap niet erg op gang komt.We zullen het dit jaar in De Mortel zonder kleintjes moeten doen.Ook dit is de natuur,waar we van heel dichtbij getuige van mogen zijn.

 

 26 april 2018 ~ Links VM en rechts NV.

 

Het is duidelijk dat VM zich regelmatig nog wel om het eitje bekommert.Er worden trouwens nog steeds paringen geconstateerd.

 

 13 mei 2018 ~ NV vlakbij de cam,midden in de nacht.

 20 mei 2018 ~ NV op het rooster...wat een prachtige dame.

Wat vliegt daar ?

 5 juni 2018 ~ Druk in gesprek.

 

12 juni 2018 ~ Zo te zien NV. 

 

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

 

 14 juni 2018

 

 

De Live - beelden van Beleef de Lente zijn weer ten einde.Helaas is dit seizoen niet gegaan,zoals het had moeten gaan.Door alle onrust zijn er dit jaar geen jonge slechtvalken ter wereld gekomen in  De Mortel.Hopelijk dat het volgend jaar wel gaat lukken.

 

 

 Met heel veel dank aan VWG Gemert en aan Beleef de Lente .